10 maj 2011

Sociala medier och hot

Jag tycker det blir mer och mer skrämmande ju mer jag lär mig om de sociala medierna. Vi kartläggs hela tiden och lämnar våra fingeravtryck på nätet. Det är svårt att hänga med i utvecklingen då det kommer så mycket nytt. Helst skulle man vilja dra sig tillbaka och backa några decennier... men det går inte. Framtiden är här nu och vi är framtidens befolkning. Orwells roman "1984" där storebror ser dig är skrämmande läsning, när jag ser den i relation till dagens webbföreläsning om Webbens framtid.

Redan nu samlar Google information om oss genom våra sökningar. Google vet om våra sjukdomar, våra resplaner och Google delar med sig av informationen. Den information vi skriver blir kvar på webben, i databaser och arkiv. Det kan kallas vår skugga på webben, och det bygger vårt rykte.

Vi lever nu i den semantiska webben, vilket betyder att aktiviteter länkas till varandra på olika sätt. Mobiltelefonerna och sk. smartphones används redan nu en del till virtuellt tänkande på webben.

Webben som är känslig för vårt humör och våra känslor är på väg. På www.wefeelfine.org registreras redan idag blogginlägg där människors humör beskrivs. Det här kan styra vilka nyheter som riktas till vilka personer eller till statistikuppgifter hur en viss grupp människor på ett visst område mår.

De sociala virtuella världarna utvecklas och kommer med nya sätt att förmedla information. Det är intressant att läsa och leka med det här, men samtidigt tycker jag att det är lite läskigt. Jag funderar vad det ska bli av människan med den här farten. Kan vi hänga med i den tekniska utvecklingen och kunna hålla koll på våra loggar, bloggar, mobiler, kontaktlinser som visar en förstärkt verklighet och så vidare. Det känns som science fiction litteratur och filmer. Visst är det en fantasieggande, kreativ värld med ofattbara möjligheter att uppleva och skapa saker. Samtidigt som jag blir lite rädd och vill krypa tillbaka in i mitt skal.

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det skrämmande, idag så är uppgifterna i flesta fall oftast harmlösa.
Men det spår vi lämnar efter oss finns därför alltid. Kan och kommer att missbrukas.
Profilen finns där tills någon vill betala för en sammanställning. För informationen samlas för att göra pengar stora på.
Det är värdefullt att ha kunskap . Om vem som kan läcka information eller har vissa värderingar.
Eller har ett snedsteg i bagaget. Vem som är sårbar för påtryckningar, Vem är pålitlig osv.
Visst så finns det en hel del 1984 i det hela. Men informationen kan vara en hjälp vid forskning.
T.ex. Spåra sjukdomar.se behov hos allmänheten. Och då menar jag inte reklam vilket är en förbannelse vi aldrig blir av med.
Vi medborgare har ett stort egen ansvar . Så våra folk valda politiker tar rätt beslut.
Vi kan börja med att gå och rösta mangrant. Vid nästa val.
Best vore om informationen var allas egendom och helt fri.
Då kan vem som helst söka information och ifråga sätta.vad som publiceras och sägs
Vilket är mycket nyttigt för demokratin . Så 4 inte blir 5.