I en uppgift för kursen i sociala medier valde jag valde att ta reda på mer om Facebooks användarvillkor. Jag har själv varit med på Facebook i nästan ett år, men tyvärr inte reflekterat mer över de här frågorna tidigare så mycket. På det sättet var det nyttigt med en kurs att jag börjar fundera lite mera vad jag laddar ner och på vilka villkor. En sådan kurs borde alla användare få möjligheten att delta i.
Facebooks användarvillkor kommer fram när man går med i FB. Då kommer det upp en liten text där man ska kruxa för att man accepterar villkoren. Senare blir de svårare att hitta texterna. De är skrivna på juridisk engelska och jag har inte åtminstone hittat dem översatta till svenska.
Om att dela innehåll och information säger villkoren att du äger all information du skriver på FB och att du kan kontrollera hur det delas vidare mha. olika inställningar och applikationer. I följande sats står det att för innehåll som begränsas av upphovsrätten ger du FB möjligheten att använda de bilder och filmsnuttar som du laddar upp på FB. Denna IP-licens upphör först då du raderar innehåller eller avslutar ditt konto. Det innehåll som andra delat vidare kan du inte radera, utan det sprids vidare. När du raderar blir det dessutom kvar backup-kopior kvar för en rimlig tid framåt...
I användarvillkoren står på flera ställen att säkerheten på FB inte kan garanteras. Idén med FB är att vara en öppen plats med tillgänglighet, utan en massa begränsningar. Därför står det en massa konkreta råd i användarvillkoren, där FB ber oss undvika olika saker:
- att inte skicka spam
- att inte använda robotar, spindlar eller scrapers
- att inte delta i pyramid scheme
- att inte ladda upp virus eller skadliga koder
- att inte kräva inloggningsinformation av andra
- att inte mobba, jaga upp och trakassera andra
- att inte sätta upp hatfullt, hotfullt, våldsamt eller pornografiskt innehåll
- att inte använda alkoholrelaterat innehåll eller reklam
- inte erbjuda tävlingar, presenter och lotterier
- inget olagligt, vilseledande, skadligt eller diskriminerande innehåll
- inget som kan skada, belasta eller försämra FB
- inte underlätta eller uppmuntra till att överträda dessa uttalanden.
Tyvärr vet vi ju att dessa fina tankar inte alltid åtföljs av alla. Det ligger många olika hot på lut, som det är bra att bli medveten om och skydda sig mot, där det går.
Under rubriken Facebook Security hittde jag några hot och sätt att skydda oss mot dem. Datormasken Koobface sprider sig på olika nätwerkswebbplatser, bla.a. på Facebook. På Facebook sprider den sig genom meddelanden och inlägg, där det finns skadliga filer. På Facebook Security sidan får du mera information om hur det ser ut och hur du märker om du fått virus. Det är viktigt att hålla datorn ren med hjälp av antivirusprogram, spionprogram, antifishing och brandvägg, samt ha de senaste uppdateringarna av browsers. Dessutom är det bra att återställa sina lösenord regelbundet. Man skall inte ge ut socialskyddssignum eller ekonomiska detaljer, som kan göra att du blir utsatt för kriminalitet. Man ska vara försiktig om man öppnar en länk som kräver inloggning med ditt lösenord.
Sammanfattningsvis kan man säga att Facebook bör användas på egen risk för man kan inte garantera att det är tryggt och säkert.
Många bibliotek använder idag Facebook för att marknadsföra nyheter och evenemang. Jag tycker inte att aktiviteten på bibliotekets facebook har varit så stor i Jomala bibliotek, men det är ganska nytt för oss ännu. Många bibliotek ät nöjda med att använda facebook. Biblioteket skall använda företagskonto på Facebook och samla på Fans istället för vänner.
Jag hittade en intressant mötesplats för nordiska biblioteksmänniskor där det diskuteras bland annat om biblioteket på Facebook:
http://biblfeed.ning.com/
2 kommentarer:
Jag tror inte ens facebook inbillar sig att vi läser villkoren. Utan villkoren är ett sätt för facebook att påstå att de minsann gjort allt som går att göra. Mot bus
Jo, det är säkert så. Alla gör allt för att ha ryggen fri.
Skicka en kommentar