14 apr. 2011

Barnens litteraturdagar 2011 på Åland

Under denna vecka pågår ett stort arrangemang i de åländska biblioteken och skolorna, som kallas Barnens litteraturdagar. Arrangör är Ålands biblioteksförening r.f. som arbetar ideellt i samarbete med Hem och skola på Åland, de  åländska skolorna och biblioteken. Varje år får samtliga ca. 3000 åländska skolelever träffa nordiska författare. Innan författarna kommer till skolorna, får lärare och elever information om vilka böcker de ska läsa i klasserna. En del av böckerna läses som högläsning och andra lånas av eleverna själva.

Grundtanken är att alla skolor, allt från de största skolorna i Mariehamn till de minsta skolorna i skärgårdskommunerna skall få samma möjligheter att träffa författare och få inspiration till läsande och skrivande. På det sättet marknadsför vi även biblioteken och böckerna för barnen och ungdomarna.

Igår, på onsdagkvällen arrangerades den årliga Vimmelfesten för åk. 5 på Mariehamns stadbibliotek, då alla författare som kommit till Åland, presenterade sig.  Alla femteklassister får på det sätter möjligheten att träffas, äta tårta och mingla med varandra, författarna och arrangörerna. Efter Vimmelfesten gick också författarna ut på middag.

Det har varit en fantastiskt intressant och rolig uppgift att vara med i arbetsgruppen för Barnens litteraturdagar, även om man nu på slutrakan börjar känna sig ganska trött både i kropp och själ. Därför blev det ingen Vimmelfest och middag för mig i går. "Enough is enough" - liksom. Jag har agerat chaufför igår och idag, och fått möjligheten att träffa, lyssna och prata med barn i fem olika skolor. Och i morgon blir det en ny - sista dag - med chaufförsmössan på, åtminstone för denna gång.

2 kommentarer:

Lilli sa...

Det här låter intressant. Jag själv jobbade i barn- och ungdomsavdelning förra år och ville göra likadant jobb i framtiden också.

Litteraturluppen sa...

Ja, det är ett viktigt och givande arbete. Vi har kunnat se att läsförståelsen, kunskapen om författare och framförallt läslusten har ökat tack vare detta projekt som nu ordnats för sjunde gången på Åland. :)